Xanax mellékhatásai

0
542
rossz állapot

A Xanaxot szorongásoldó, nyugtató-altató, izomlazító és görcsgátló hatásai miatt javasolják a kezelőorvosok különböző problémákkal küzdő pácienseknek.

A szorongás, alvászavar, pánikbetegség kezelése Xanaxszal

A gyógyszer hatóanyaga, az alprazolám, egy triazolo-benzodiazepin típusú vegyület, ami csökkenti a szorongást, segít az alvásban, az ellazulásban és a görcsöket is oldja, gátolja kialakulásukat.

Mindezek ellenére akkor javasolják az alkalmazást, ha az életvitelt súlyosan nehezítő, zavaró állapot – tartós szorongás, stressz, alvászavar – áll fenn.

Ellenjavalt a Xanax alprazolám allergia esetén, vagy a készítmény egyéb összetevőjére való érzékenységnél. Emellett nem szedhető, autoimmun folyamat következtében kialakult izomgyengeség, súlyos légzési elégtelenség és súlyos májelégtelenség fennállásánál.

A kezelőorvossal minden esetben egyeztetni kell, aki bizonyos kórelőzmények és kórképek esetén mérlegeli a Xanax alkalmazását.

A Xanax mellékhatásai

A Xanax mellékhatásait a kezelés kezdetekor tapasztalhatjuk. Ha az adagot csökkentjük, vagy tartósan szedjük, akkor ezek a mellékhatások csökkennek. Tapasztalhatunk szedációt, aluszékonyságot, lehangolt lelkiállapotot, imbolygó járást, memóriakárosodást, beszédzavart, szédülést, fejfájást, székrekedést, szájszárazságot, kimerültséget, ingerlékenységet.

Gyakran számolnak be a páciensek étvágycsökkenésről, zavart állapotról, tájékozódási képesség zavaráról, megváltozott libidóról, álmatlanságról, szorongásról, idegességről, egyensúlyzavarról, koordinációs zavarokról, figyelemzavarról, kóros álmosságról, illetve kórosan mély alvásról, levertségről, remegésről, homályos látásról, émelygésről, bőrgyulladásról, szexuális zavarokról, testtömeg-növekedésről, testtömegcsökkenésről.

Ritkán fordul elő, hogy mellékhatásként megjelenik bizonyos mértékű feledékenység, izomgyengeség, kóros mértékű felfokozott állapot (mánia), nem létező dolgok észlelése (hallucináció), düh, nyugtalanság, gyógyszerfüggőség, vizelet-visszatartási zavarok, menstruációs zavarok, gyógyszerelvonási szindróma.

Alternatív megoldások

Sokan a mellékhatásoktól és a függőség kialakulásától tartva alternatív megoldásokat keresnek a szorongásra, nyugtalanságra, alvásproblémákra. Egy analízisben, mely a 2015-ös korábbi tanulmányokat tekinti át, oda jutottak, hogy ígéretes kezelési módszer lehet a CBD olaj számos szorongásforma esetén, olvashatjuk a medicalnewstoday.com oldalon.

Fontos megjegyeznünk, hogy az alternatív megoldások, növényi kivonatok természetesen nem helyettesíthetik az orvosi kezelést, de ha együttműködünk a kezelőorvossal hatékony segítséget kaphatunk a szorongásos tünetek, nyugtalanságot okozó állapotok enyhítésére.