Szteroid mellékhatásai

0
169
ekcéma

A nagy tömegeket érintő ekcéma főként a téli időszakban tombol. A kellemetlen, véget nem érő viszketés, a vörös foltok, a nedvező apró hólyagocskák felnőtt korban főként külső tényezőkre adott reakcióként alakulnak ki, gyakran az allergiával párban járva.

Ekcéma kezelése szteroiddal

Egyes bőrbetegségekre a bőrgyógyász szakorvosok szteroidos krémeket rendelnek, ahogy az ekcémára is, hiszen gyorsan és hatékonyan enyhítik a kellemetlen tüneteket. A szteroidos krémektől sokan mégis óvakodnak a lehetséges mellékhatások miatt.

Súlyos esetben valóban a szteroid a megoldás a tünetek enyhítésére. Ezeket a készítményeket viszont csak meghatározott ideig alkalmazhatjuk, tulajdonképpen tűzoltásként. Ellenkező esetben komoly következményeknek nézünk elébe.

A szteroid mellékhatásai

A szteroid tartalmú krémek túlzott mértékű, hosszabb ideig tartó használata esetén egyes betegeknél kialakulhat mellékhatás. Kontrollálhatatlan, kibírhatatlan viszketés jelentkezhet, ödémás lehet a bőr, hámlás tapasztalható, vörösséget, fizikai fájdalmat érzékelhet a beteg. Ezzel együtt járhatnak kellemetlen pszichés tünetek.

A szteroid megvonás is tünetekkel jár, hatása váratlanul és kellemetlenül jelentkezik. Éppen ezért a szteroid kezelésen kívül is komolyan foglalkozni kell az ekcéma tüneteivel. Rutinná kell alakítani a bőr nedvességtartalmát megőrző intézkedéseket és a természetes védekező funkció megerősítését.

Alternatív megoldások

Az ekcéma általános életminőségre gyakorolt ​​negatív hatása miatt, a kezelésére sokoldalú megoldásra van szükség. Különféle tanulmányok számoltak be a kannabidiol fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatékonyságáról, miközben ez a kezelési mód nem jelent komoly egészségügyi kockázatok, kevésbé számíthatunk mellékhatásokra.

A kutatások eddigi eredményei alapján a CBD olaj ígéretes alternatíva lehet.

Nem szabad viszont elfelejtenünk, hogy az alternatív megoldás, a növényi kivonatok alkalmazása természetesen nem helyettesítheti az orvosi kezelést. A kezelőorvos beleegyezésével és iránymutatásával viszont kipróbálhatjuk az alternatív terápiát a tünetek enyhítésére.