A kontrollcsoporttal összehasonlítva a kendert fogyasztó marhák több időt töltöttek fekve, és alacsonyabb volt a stresszhormonszintjük.
Forrás: Suzanne Perez, Kansas News
Egy új tanulmány szerint az ipari kender – a marihuána növénytani rokona – szarvasmarhákkal etetése csökkenti a stressz-szintjüket, és többet fekszenek.
Ez előnyös lehet a farmerek számára, mivel a nyugodt szarvasmarha általában egészségesebb. A Kansasi Állami Egyetem kutatói szerint a kender természetes módja lehet a stressz okozta légúti fertőzések és más betegségek csökkentésének, amikor a szarvasmarhákat szállítják vagy elválasztják az anyjuktól.
Mike Kleinhenz, a K-State Állatorvosi Főiskola marhahústermelési orvostudományi tanszékének adjunktusa a Scientific Reports című szaklapban tette közzé a tanulmány eredményeit a közelmúltban.
„Lehet, hogy van egy természetesebb módszerünk a szarvasmarhák stresszének csökkentésére” – mondta. „És még csak most kezdjük el kapargatni a felszínt néhány előnyéről.”
Kleinhenz vizsgálatában 16 holstein marha vett részt. Két héten keresztül a marhák fele hagyományos takarmányt, a másik fele pedig ipari kendert tartalmazó takarmánykeveréket evett. Ez egy olyan kannabiszfajta, amely a CBD nevű kémiai vegyületet tartalmazza, a pszichoaktív komponens THC alacsonyabb szintjével – ez az anyag az, amitől az ember be van tépve.
A CBD amerikában népszerű fájdalom- és szorongásoldó szer.
Kleinhenz és csapata nyomon követte a szarvasmarhák mozgását, és a vérükben a kortizolt és a prosztaglandinokat is figyelték, amelyek a stressz biomarkerei. A kontrollcsoporttal összehasonlítva a kendert fogyasztó ökrök több időt töltöttek fekve, és alacsonyabb volt a stresszhormonok szintje.
A csapat azt is megállapította, hogy a kender felszívódott, de nem halmozódott fel a marhák szervezetében, mondta Kleinhenz.
„Ez egyfajta feltáró vizsgálat volt, amely nagyon érdekes eredményeket hozott” – mondta. „Általában nem szokás ilyen dolgokat találni a keresgélés során.”
A nyugodtabb szarvasmarhák előnyösek lehetnek a farmerek számára, amikor eljön az ideje az elválasztásuknak vagy a takarmánytelepekre való áthelyezésüknek, amikor a szoros helyzeti stressz néha légúti fertőzésekhez vagy más betegségekhez vezet.
Miután a 2018-as mezőgazdasági törvényjavaslat legalizálta a kendertermelést az Egyesült Államokban, megnőtt az érdeklődés a kender mint mezőgazdasági termék iránt, többek között takarmányként az állatok számára. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság jóváhagyására lenne azonban szükség ahhoz, hogy a kendert haszonállatokkal vagy háziállatokkal lehessen etetni.
2020-ban a K-State csapata 200 000 dolláros kutatási támogatást kapott az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumától, hogy elemezze az ipari kender szarvasmarha-takarmányként való felhasználásának biztonságosságát.
Jelenleg a CBD olaj piacával foglalkozó termelők feldolgozókat bérelnek fel, hogy a kendermagokból vagy – virágokból kinyert olajat előállítsák. A folyamat során nagy mennyiségű, kevéssé értékes növényi anyag marad vissza.
Ha ezeket a melléktermékeket, amelyek nyomokban tartalmaznak CBD-t vagy THC-t, fel lehetne használni a jószágok takarmányozására, az előnyös lenne a szarvasmarhatartók számára, és a hulladékok nem kerülnének a hulladéklerakókba, mondta Kleinhenz.
„Alapvetően ez a régi tehén újrahasznosítási rendszer” – mondta. „Hasonló az etanolos történethez, ahol a szarvasmarhákat etanolgyártásból származó desztillálószemcsékkel etetik”.
A további tanulmányok azt vizsgálják majd, hogy a szarvasmarhák hogyan szívják fel a CBD-vegyületeket, és milyen hatással lehetnek az élelmiszerekre.
„Meg akarjuk érteni a teljes idővonalat, attól kezdve, hogy egy állat mikor fogyasztott utoljára [kendervegyületeket], egészen addig, hogy mikor kerülhet biztonságosan az élelmiszerláncba, és mikor nem lesznek ezek a vegyületek a rendszerben” – mondta Kleinhenz.