THC – Tetrahidrokannabinol

0
483
thc Tetrahidrokannabinol

A THC-nak rövidített molekula az elsődleges felelőse a marihuana legismertebb mellékhatásáért: a bódulatért, “betépésért”. Éppen ezért a világ legtöbb országában – így Magyarországon is – tiltólistán szerepel. Pedig kedvező hatásai sokszorosan felülmúlják a káros hatásokat.

LEXIKON

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tetrahidrokannabinol

tetrahidrokannabinol (THCΔ9-THCΔ9-tetrahidrokannabinol, delta-9-tetrahidrokannabinol), (INNtetrahydrocannabinol), növényekben, például a Kannabiszban előforduló fitokannabinoid. Bár a THC névvel elsősorban a marihuána fő pszichoaktív hatóanyagát jelölik, ez összességében a Δ9-THC, Δ8-THC és THCV együttes, a kenderben több mint 20 féle tetrahidrokannabinol található. Elsőként Raphael Mechoulam és Yechiel Gaoni izolálta az izraeli Weizmann Institute-ban 1964-ben.

Tiszta formában hidegen szilárd, üvegszerű, melegítve viszkózus és ragacsos anyag.

THC farmakológiai hatása az agyban található CB1 kannabinoid receptorokhoz való kapcsolódás eredménye. Ezen receptorok jelenléte vezette a kutatókat arra a következtetésre, hogy az emberi szervezet maga is termel kannaboidokat, s így fedezték fel többek között az anandamidot.

Ezen kívül a THC a antidepresszánsként is hat, a szerotonin nevű ingerületátvivő anyagra hatva, valószínűleg a visszavételét gátolva, és ennek köszönhető az eufória is. (Szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók).

Rák: A THC-ről már az 1970-es években kimutatták, hogy képes megállítani a tumorok növekedését. A napjainkban folyó kutatások a kémcsőben, elő szövetekben, valamint állati modellekben azt az eredményt mutatják, hogy a THC több, egymástól eltérő mechanizmus segítségével harcol a rák különböző típusai ellen. Képes meggátolni a rákos sejtek burjánzását, invázióját, az áttétképződést, a daganatok vérképzését és a test kannabinoid receptorai segítségével programozott sejthalált okoz rákos sejtekben, míg az egészséges sejteket sértetlenül hagyja. Ezeket az eredményeket eddig csak kis számú humán klinikai vizsgálat támasztja alá, de a jelenleg folyó vizsgálatok áttörő eredményeket hozhatnak.