Frontin mellékhatásai

0
1110
rossz közérzet

A Frontint szorongásoldó, nyugtató-altató, izomlazító és görcsgátló hatásai miatt javasolják a kezelőorvosok különböző problémákkal küzdő pácienseknek.

A szorongás rövid távú tüneti kezelése Frontinnal

A gyógyszer hatóanyaga, az alprazolám, egy triazolo-benzodiazepin típusú vegyület, ami rövid idő alatt hat, csökkenti a szorongást, segít az alvásban, az ellazulásban és a görcsöket is oldja, gátolja kialakulásukat. Mindezek ellenére csak akkor tanácsolják az alkalmazását, ha az életvitelt súlyosan befolyásoló, akadályozó lelki állapot – szorongás, stressz, alvászavar – áll fenn.

Ellenjavalt a Frontin alprazolám allergia esetén, vagy a készítmény egyéb összetevőjére való érzékenységnél. Emellett nem szedhető, autoimmun folyamat következtében kialakult izomgyengeség, súlyos légzési elégtelenség, alvási apnoe-szindróma és súlyos májkárosodás fennállásánál.

A kezelőorvossal minden esetben egyeztetni kell, aki bizonyos kórelőzmények és kórképek esetén mérlegeli a Frontin alkalmazását.

A Frontin mellékhatásai

Jellemzően a kezelés kezdetén lehet mellékhatásokra számítani, melyek a rendszeres szedésnél többnyire csökkenést mutatnak. Nagyon gyakran alakul ki mellékhatásként szedáció, aluszékonyság, depresszió, imbolygó járás, memóriakárosodás, beszédzavar, szédülés, fejfájás, székrekedés, szájszárazság, kimerültség, ingerlékenység.

Gyakran számolnak be a páciensek étvágycsökkenésről, zavart állapotról, tájékozódási képesség zavaráról, megváltozott libidóról, álmatlanságról, szorongásról, idegességről, egyensúlyzavarról, koordinációs zavarokról, figyelemzavarról, kóros álmosságról, illetve kórosan mély alvásról, levertségről, remegésről, homályos látásról, émelygésről, bőrgyulladásról, szexuális zavarokról, testtömeg-növekedésről, testtömegcsökkenésről.

Ritkán fordul elő, hogy mellékhatásként megjelenik bizonyos mértékű feledékenység, izomgyengeség, valamilyen kóros mánia, hallucináció, nyugtalanság, gyógyszerfüggőség, vizelet-visszatartási zavar, menstruációs zavar, gyógyszerelvonási szindróma.

Alternatív megoldások

Sokan a mellékhatásoktól tartva keresnek a szorongásra, nyugtalanságra, alvásproblémákra alternatív megoldásokat. Egy 2015-ös korábbi tanulmányokat áttekintő analízisben arra jutottak, hogy a CBD olaj ígéretes kezelési módszer lehet számos szorongásforma esetén, írja a medicalnewstoday.com.

Természetesen az alternatív megoldások, növényi kivonatok nem helyettesíthetik az orvosi kezelést, de a kezelőorvossal együttműködve hatékonyan segíthetnek a szorongásos, nyugtalanságot okozó tünetek enyhítésében.