Scippa mellékhatásai

0
32
szorongás kezelése

A Scippa szorongásoldó, nyugtató hatásai miatt javasolják a kezelőorvosok különböző problémákkal küzdő pácienseknek. Depresszió, pánikzavar, szociális szorongásos zavar (más néven szociális fóbia), generalizált szorongás és a kényszerbetegség esetén írják fel a kezelőorvosok.

A szorongás, pánikzavar kezelése Scippával

A Scippa hatóanyaga a eszcitaloprám, antidepresszáns. Természetesen eszcitaloprám allergia esetén nem alkalmazható, ezen kívül van még néhány ellenjavallat: MAO-gátlók csoportjába tartozó gyógyszer szedése, nem-szelektív monoaminoxidáz-gátlók csoportjába tartozó gyógyszerek szedése, szabálytalan szívritmus, szívritmus zavarra szedett gyógyszer. Mindezt a kezelőorvossal kell megbeszélni és minden egészségügyi problémáról tájékoztatni kell őt.

A gyógyszer nem javasolt gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél sem. A Scippa kezelésnél hetekbe telhet az első javulás felfedezése, sőt eleinte a szorongás fokozódhat és nyugtalanság, vagy a nyugodt ülés vagy állás nehézsége is jellemző lehet. Görcsök is gyakrabban előfordulhatnak a Scippa-terápia alatt (amely eszcitaloprámot tartalmaz), fontos, hogy minderről tájékoztassuk a kezelőorvost.

A Scippa mellékhatásai

Növekedhet a bőrvérzések előfordulási gyakorisága. Emellett bizonyos gyógyszerek együttszedése óvatosságot igényel. Nem szedhető a Scippa terhesség esetén, terhesség tervezésénél vagy szoptatás ideje alatt.

Ritka mellékhatások: fejfájás, émelygés, bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanat, illetve légzési vagy nyelési nehézség (allergiás reakció), magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés, hirtelen izomrángás, vizelési nehézség, görcsrohamok, bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése; a továbbiak pedig a betegtájékoztatón szerepelnek, illetve a gyógyszerész, kezelőorvos is tájékoztatást nyújthat róluk.

A Scippa szedését a kezelőorvossal minden esetben egyeztetni kell, aki bizonyos kórelőzmények és kórképek esetén mérlegeli az alkalmazását.

Alternatív megoldások

Sokan a mellékhatásoktól tartva keresnek a szorongásra, pánikbetegségre, depresszióra alternatív megoldásokat. Egy 2015-ös korábbi tanulmányokat áttekintő analízisben arra jutottak, hogy a CBD olaj ígéretes kezelési módszer lehet számos szorongásforma esetén, írja a medicalnewstoday.com.

Természetesen az alternatív megoldások, növényi kivonatok nem helyettesíthetik az orvosi kezelést, de a kezelőorvossal együttműködve hatékonyan segíthetnek a szorongásos, nyugtalanságot okozó tünetek enyhítésében.