Az almaecet mellékhatásai

0
146
almaecet

Az almaecet egy népszerű, természetes alapú termék, amelyet az alma erjesztése során nyernek. Az almaecet hatásai jótékonyak is lehetnek, többek között segíthet az emésztés javításában, támogathatja az immunrendszert, és elősegítheti a szervezet méregtelenítését.

Emellett külsőleg is használják, például a bőr ápolására, pattanások kezelésére, vagy akár hajápolásra is. Az almaecet gazdag antioxidánsokban és ecetsavban, ami hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához és a fogyókúrában is népszerű eszközként tartják számon.

Az almaecet mellékhatásai

Az almaecet természetes savtartalma számos jótékony hatással bírhat, de nem árt az óvatosság! Bár fermentált folyadékként baktériumok segítségével erjesztik, nem rendelkezik elég erős probiotikus tulajdonságokkal ahhoz, hogy a bélflórát komolyan támogassa.

Savassága miatt azoknak, akik refluxszal, gyomorfekéllyel vagy gyomorgyulladással küzdenek, kellemetlen mellékhatásokat okozhat: irritálhatja a gyomrot, fokozva a fájdalmakat.

A hígítatlan almaecet fogyasztása ráadásul a nyelőcsövet is megviselheti, főleg azoknál, akiknek már korábban is voltak problémáik ezen a területen. Emellett a rendszeres almaecetfogyasztás hozzájárulhat a káliumszint csökkenéséhez a szervezetben, ami hosszú távon kellemetlen tüneteket okozhat. A méregtelenítő hatás hívei pedig figyeljenek arra, hogy az almaecet hasmenést és gyomorégést is előidézhet.

Fontos még, hogy a savas folyadék a sérült fogzománcot tovább ronthatja, ezért tanácsos kerülni a rendszeres, hígítatlan fogyasztását. A túlzott gyomorégés és hasmenés pedig szintén a gyomor és az emésztőrendszer irritációjának a következménye lehet, így nem árt óvatosan bánni vele.

Alternatív megoldások

Sokan a mellékhatásoktól tartva keresnek az ellenállóképesség fokozására, immunerősítésre alternatív megoldásokat. Az endokannabinoid rendszer fontos szerepet játszik az immunitás szabályozásában, szervezetünk őre. A CBD olaj hataónyagainak immunrendszerre gyakorolt hatását több kutatás is vizsgálja.

Természetesen az alternatív megoldások, növényi kivonatok nem helyettesíthetik az orvosi kezelést, de a kezelőorvossal együttműködve hatékonyan segíthetnek a szervezet erősítésében, az étvágy fokozásában és az alvásproblémák elkerülésében.