Citromfű tea mellékhatásai

0
54
fejfájás

A citromfű teát leginkább idegnyugtatóként és emésztési problémák fennállásakor keresik. Jótékony hatásokat várnak tőle fizikai és mentális területen egyaránt.

A citromfű jellegzetes citromos illatáról is könnyen felismerhető, hiszen illóolajat tartalmaz. Már az ókorban is alkalmazták gyógyászati célokra. A citromfű, mint gyógynövény hazánkban meghonosodott, míg Nyugat-Európában jellemzően ültetvényeken található. Különböző jótékony hatásai miatt vált népszerűvé, leginkább vírusölőként keresik, illetve idegesség, fejfájás, álmatlanság, hányinger, gyomorhurut esetén ajánlják, mindemellett gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, puffadásgátló és nyugtató hatást várhatunk tőle. Megszokott vendég a konyhában is, hiszen használják fűszerként főzelékek, saláták, szárnyas ételek, töltelékek ízesítésére.

Legfontosabb hatóanyagai a citrál és a citronella, de értékes összetevőként jelen van benne a rozmaringsav, cserző- és ásványi anyagok, flavonoidok, antioxidánsok, A- és C-vitamin és természetesen az illóolajok. Ásványi anyag tartalma: kalcium, kálium, magnézium és a mangán.

Citromfűből tea

A citromfű friss vagy szárított leveléből is készíthetünk teát. 2 teáskanál citromfű vagy 5 friss levél és kb. 2 dl forró víz elegendő az elkészítéshez. 10-15 perc áztatás után leszűrhetjük és elfogyaszthatjuk naponta akár 3 alkalommal is. Csupán egyre figyeljünk, hogy ne fém eszközöket használjunk a készítés során.

A citromfű tea mellékhatásai

Bár hosszan sorolhatjuk a citromfű jótékony hatásait, említést kell tennünk a lehetséges ellenjavallatokról is.

Az árvacsalánfélékre való allergia, pajzsmirigy problémák, szoptatás, várandósság, alacsony vérnyomás, egyes gyógyszerek szedése esetén és műtéti beavatkozások előtt mellőznünk kell a fogyasztását. Illetve huzamosabb ideig nem javasolt alkalmazni, mert pirrolizidin alkaloidokat tartalmazhat.

Mellékhatásai lehetnek a fejfájás, szájszárazság, gyomorfájdalom, hányinger, hányás, szédülés, bőrirritáció, megnövekedett étvágy és gyakori vizelési inger.

Alternatív megoldások

Sokan a mellékhatásoktól tartva keresnek az idegességre, fejfájásra, álmatlanságra, nyugtalanságra alternatív megoldásokat. Az Amerikai Migrén Társaság például ígéretesnek találja a CBD olaj fejfájás ellen történő alkalmazását. A kannabidiol jótékony hatással lehet a szorongásos rendellenességekre, nyugtalanságra, ahogy azt egy 2019-es kutatásban olvashatjuk.