CANNABIS & IMMUNRENDSZER: KOMPLEX KIEGYENLÍTÉS

0
4495

Egy új kutatási hullám az adaptív, immunmoduláló hatású kannabinoidokra irányul.

A Cannabis sativat évezredek óta fogyasztják egészségügyi és táplálkozási célokra. Számos ősi civilizáció – a kínaitól a görögökig – felvette a kannabiszt a gyógyszerkönyvébe. Akkoriban senki sem kérdőjelezte meg, hogy enyhíti -e a fájdalmat és megnyugtatja-e az idegrendszert. Hasznos szövetséges volt.

Napjainkban a tudósok nem csak a kannabisz molekuláris összetételét próbálják megérteni, hanem azt is, hogyan hat a testünk biológiai rendszereinek komplex hálójára. Sok izgalmas felfedezés ellenére még mindig viszonylag keveset tudunk, különösen a kannabisz és az immunrendszer közötti kölcsönhatásról.

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a kannabinoidok, mint például a THC és a CBD immunszuppresszánsok (ami az immuniológiai túlérzékenység megszüntetését jelenti). Ez megmagyarázza az orvosi kannabiszhasználók által tapasztalt enyhülést az autoimmun betegségeknél és a krónikus gyulladásoknál.

Más tanulmányok kimutatták, hogy a kannabisz rendszeres használata növelheti a fehérvérsejtszámot olyan immunhiányos rendellenességek esetén, mint például a HIV, ami pedig arra utal, hogy az immunizáló hatás fokozódik.

Állandóan ki vagyunk téve fertőző betegségeknek, baktériumoknak és vírusoknak, de immunrendszerünk: a sejtek, szövetek és szervek komplex hálózata, katonai pontossággal dolgozik, hogy egészségesek maradjunk. A fehérvérsejtek vagy a leukociták, felkutatják és elpusztítják a nem kívánt látogatókat.

– termék ajánló –

immunerősítők

A kannabisz hatásait elsősorban az endokannabinoid rendszer közvetíti, amely a tudósok szerint kölcsönhatásba lép minden biológiai aktivitással, ideértve az immunrendszert is. Folyamatosan dolgozik a biológiai egyensúly állapotának fenntartása érdekében. Endokannabinoid rendszerünk számos fiziológiai folyamatot szabályoz, beleértve az immunfunkciót és a gyulladást is. A CB1 és a a CB2 receptorok megtalálhatók az immunsejteken, így az endokannabinoidok az immunsejtekre közvetlenül a CB2 receptoron keresztül hatnak.

A tudósok tudják, hogy a növényi kannabinoidok, például a tetrahidrokannabinol (THC) és a kannabidiol (CBD) befolyásolják immunrendszerünket, mert különböző módon kölcsönhatásba lépnek az endokannabinoid rendszerrel, csak  megpróbálják pontosan megérteni, mindez hogyan történik. A CBD-t immunszuppresszánsnak tekintik és egy új kutatási hullám rámutat arra, hogy a kannabinoidok adaptív, immunmoduláló hatással is bírnak.

Forrás: https://www.projectcbd.org/science/cannabis-and-immune-system